Tillbaka till alla evenemang

Ein Deutsches Requiem - Om livet och döden och det som kommer emellan

Ein Deutsches Requiem ges här en unik inramning. Brahms dödsmässa får möta en mänsklig röst. En kyrkvärd som funderar över just de frågor om tillvaron som musiken formulerar. Men hon rör sig i en vardag vi känner igen. Det där livet som pendlar mellan mänsklig komedi och mänsklig tragedi. Samtidigt är frågan för henne och Brahms densamma: var finner vi tröst?

Medverkande
Josefine Mindus, sopran
Olle Holmgren, baryton
Magnus Lindman, dramaturg
Cecilia Nilsson, skådespelare
Margaretakyrkans Kammarkör och Vokalensemble
Skallsjö Sommarorkester
Simon Arlasjö, dirigent


Om Brahms Requiem
Johannes Brahms ”Ein Deutsches Requiem” (ett tyskt requeim) skiljer sig från de flesta andra requier. Istället för att använda den traditionella requiemtexten på latin ville Brahms skriva ett requiem på folkets språk, och sammanställde själv bibeltexter till detta verk som han snarare tyckte kunde heta ”ett mänsklighetens requiem”. Istället för bönen för de avlidna som inleder det traditionella requiet, inleder Brahms med orden ”Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade”. Brahms riktar sig till människan och kontrasterar jordelivets förgänglighet och besvikelser mot det himmelskas ljusa frid. Grundtonen i texterna är ljus och hoppfull och Brahms själv berättar att verket ska vara en tröst för de levande.
Verket framförs tillsammans med skådespelaren Cecilia Nilsson och ett nytt material framtaget av Magnus Lindman.

Om de medverkande
Cecilia Nilsson

Cecilia Nilsson är en svensk skådespelare, född 1957 och utbildad på scenskolan i Stockholm 1978-81. Hon har varit verksam inom teater, film, TV mm och tillhör TeaterAlliansen sedan dess start 1999.

Genom åren har hon frilansat bl.a. på Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Riksteatern, Örebro teater, Norrbottensteatern. De senaste produktioner hon medverkat i är Teater Galeasens uppsättning av ”Irakisk Kristus”2021-2023, och TV-serien ”Händelser vid vatten”2022, SVTs filmatisering av Kerstin Ekmans roman med samma namn.

Olle Holmgren
Olle Holmgren (f. 1980) är från Borlänge och numera baserad i Oslo. Vid sidan av sitt medlemskap i Det Norske Solistkor sedan 2005 har Olle specialiserat sig på kyrkomusik med extra vikt på J.S Bachs musik. Olle frilansar både som sångare och gitarrist och sångare och har varit solist med de flesta professionella orkestrar och ensembler i Norge. Han har tidigare bott i Berlin och jobbat med ensembler som Vocalconsort Berlin, Sirventes Berlin og MDR-Chor.

Josefine Mindus
Josefine Mindus (f. 1994) är en sopran och tonsättare född i Stockholm. Josefine Mindus avslutade i juli 2021 sina sångstudier vid “Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover” i Marek Rzepkas klass. I september 2020 blev Josefine en del av operastudion på “Komische Oper Berlin” under intendant Barrie Kosky där hon inledde säsongen med att sjunga Papagena i Mozarts “Die Zauberflöte”. Under sommaren 2022 gjorde Josefine sin Sverigedebut med huvudrollen Bess i Vadstena-akademiens uppsättning av Mazzolis “Breaking the Waves”. Efter detta har hon sjungit med Berlins radiosymfoniker och vunnit andra pris i tävlingen Bundeswettbewerb Gesang Berlin”. I mars i år blev Josefine tilldelad 2022-års “Confidencenstipendium” ur Anders Walls stipendiefond och i maj tilldelades hon “Karl-Axel Rosenqvists”-stipendium ur “Jubelfonden”.

Magnus Lindman
Magnus Lindman är dramaturg och verksam på Folkteatern, Folkoperan och Sveriges Radio Drama. Han är även verksam dramatiker och översättare och arbetar både med scen- och musikteater på många av landets scener. Han har återkommande samarbeten med scenkonstnärer som Frida Röhl, Mellika Melouani Melani och Örjan Andersson. Han har både översatt pjäser och skrivit egna. Magnus mottog 2016 av Svenska Akademien Natur & Kulturs översättarpris.

Simon Arlasjö
Simon Arlasjö (f. 1996) är en kördirigent från Uppsala som nu har sin bas i Oslo. Han har kandidatexamen i dirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och en masterexamen från Norges musikkhøgskole i Oslo. Sedan 2020 är han anställd i Svenska Margaretakyrkan där han är dirigent för en kammarkör, en damkör och en professionell vokalensemble. Simon är lärare i körsång för samtliga elever vid Musikkonservatoriet Falun, med vilka han medverkade i SVT:s Luciamorgon 2021. Han har också arbetat med ensembler som Radiokören och Det Norske Solistkor. Som dirigent brinner Simon för ett musikutövande som präglas av ärlighet och sårbarhet, där varje utövare tar ett stort ansvar för det musikaliska initiativet och uttrycket. Han brinner också för att hitta nya sätt att göra den klassiska musiken relevant och tilltala en allt bredare publik.

Margaretakyrkans Kammarkör och Vokalensemble

Margaretakyrkans Kammarkör är en blandad kör med ca 25 medlemmar, bestående av mestadels svenska sångare bosatta i och runt Oslo. Repertoaren består främst av den klassiska kyrkomusiken med en tonvikt på svensk musik.  Under åren som leder fram till Margaretakyrkans 100-årsjubileum 2025 uruppför kören regelbundet ny musik, beställd av församlingen till jubileet.
Margaretakyrkans Vokalensemble
består av 8 professionella sångare baserade i Oslo. Ensemblen är verksam i projektform och medverkar såväl i gudstjänster som genom egna konserter i Margaretakyrkan. 2021 återuppstod ensemblen efter en tids dvala och har sedan dess genomfört hyllade konserter i både Norge och Sverige, bland annat Bachs Johannespassion april 2022. Ensemblen framför gärna musik som ofta framförs med betydligt fler utövare istället med liten besättning, där varje sångare får ett mycket stort ansvar.