Världens o-mossigaste orkester

Skallsjö Sommarorkester består av en grupp unga musiker som tycker den klassiska musiken har fått ett rykte den inte förtjänar. Vårt mål är att visa världen hur roligt det kan vara med musik. Glöm gamla seder och traditioner, men behåll kärna – det som gör att vi alla dedikerar våra liv till musiken. Det är inte vår musik, det är allas. Det är inte vår orkester, det är allas. Vi lär oss av varandra.

 

Orkestern som sköter sig själv

När Skallsjö Sommarorkester grundades i Skallsjö 2013 var medlemmarna mellan 15-18 år gamla. Energin och motivationen sprang, då som nu, ur vår kärlek till musiken och vilja att dela med oss av den. Vi valde den repertoaren som kittlade oss mest, arrangerade så många konserter vi bara mäktade med, och drömde om att en dag få kalla detta vårt yrke. Vi är fortfarande i mångt och mycket samma gäng och det enda som har förändrats är att vi är 10 år äldre, och 10 år bättre. Musikerna har utvecklats från gymnasieelever, via musikhögskolor runt om i världens alla hörn, till professionella musiker. Några har fortfarande ett år eller två kvar i skolan, andra frilansar, medan en del har fast anställning som orkestermusiker. Vi har utvecklats tillsammans, och lärt oss av varandra. Och planen är att fortsätta göra det. En gång i tiden la vi värdefulla sommarlovsveckor på det vi älskar mest. Numera lägger vi lika värdefulla semesterveckor på att spela tillsammans, fast än vi ägnar våra liv till musik året om. Det är för att Skallsjö Sommarorkester, trots allt, är något annat. Det är frihet. Från stress, press och de traditionstyngda bojor som den klassiska musiken dels själv sitter fängslad i, och dels emellanåt kan bakbinda sina utövare med. All den energi och kärlek till musiken som gjort att ett litet naivt påhitt av två sextonåringar lever, frodas och utvecklas än idag, vill vi förmedla till vår publik. Till varenda kotte, på varenda konsert.

Orkestern är baserad i Västra Götaland och på sommaren utgår vi från Karlsrogården utanför Vänersborg, där vi också arrangerar vår egen festival (läs om det nedan). I terminerna gör vi mindre projekt på olika platser runtom i landet och utomlands.

 

Orkestern som vill något mer

Musik tillhör alla, och kan beröra oss alla. Musik är medmänsklighet, omtanke och inspiration. Ändå skulle många ställa sig frågan; är den klassiska musiken utdöende? Vi vill bestämt svara “nej"!” men då måste vi också ta vårt ansvar som utövare, för att finna nya vägar att bli relevanta och intressanta för vår publik. Vi lämnar frackar och lackskor hemma och välkomnar applåder och känslouttryck från publiken. Vi spelar in musikvideor för att förhöja upplevelsen av musiken. Som publik på våra konserter vill vi bara att du tar med dig ett gott humör och ett öppet sinne. Somnar du så är det vårt fel.

 

Orkestern som turnérar

Orkestern är baserad i Västra Götaland och har varje sommar sedan 2013 rest runt och mött publik på alla möjliga och omöjliga ställen. Vi har tagit med oss musiken på utlandsäventyr i Tyskland, Norge och Danmark. Vi har besökt otaliga västsvenska småstäder, som vi tycker så mycket om att besöka just för att de, till skillnad från Göteborg, Stockholm, Malmö med flera, inte har en egen orkester som spelar vecka ut och vecka in. Vi har spelat under öppen sommarhimmel vid Vänern, på klippor i skärgården, i kloster och katedraler, såväl som på paradgator och köpcenter.

Orkestern med en egen festival

Ända sedan orkestern bildades 2013 har vårt mål varit att utveckla den klassiska musiken, och scenerna den spelas på. Vi vill ständigt utmana oss själva och vår publik. Vi vill våga tänka nytt. Den bästa sortens utveckling är organisk och sker inom musiken, likt naturen, när en liten mutation får fäste och utvecklas till något större.

Covid-sommaren 2020 ledde till en muterad variant av vårt sommarprojekt och sommaren 2021, bara ett år senare, hade den vuxit till en kammarmusikfestival som ska leva vidare i många år framöver, och verka som en plattform för utveckling och nytänk. Festivalen har sin huvudscen på Karlsrogården utanför Vänersborg och där spelar ensembler ur orkestern tillsammans med inbjudna gäster och solister.

Vi döpte festivalen med processen, utvecklingen och naturen i åtanke: Evolution Music Festival.


Skallsjöarna vill skapa möten med musiken under avslappnade former. För dom gäller kortbyxor och sandaler snarare än frack och lackskor. Det ger en välkomnande stämning åt deras konserter. När utanverket inte blir så viktigt får musiken den huvudroll de ska ha.
— BO BORG, LIDKÖPING

Våra sponsorer

Våra samarbetspartners