O-mossig oktober med Skallsjö Sommarorkester

Orkestern lade jubileumsåret 2023 till handlingarna med två nyskapande projekt tillsammans med nya samarbetspartners.

En rullande sten förblir o-mossig och Skallsjö Sommarorkester har sannerligen rullat på under 2023. Orkestern genomförde under oktober två nyskapande produktioner som tar musikerna in i orkesterns andra årtionde med mersmak.

I samarbete med Vara konserthus framträdde orkestern under två dagar i ett flertal konserter i olika sättningar. Där spelades musik av bl.a. Saariaho, Richter och Schnittke.

En dryg vecka senare var det dags för en alldeles speciell uppsättning av Johannes Brahms “Ein Deutsches Requiem”. Orkestern samarbetade här med Margaretakyrkans kammarkör och vokalensembel, dramaturgen Magnus Lindman, Skådespelerskan Cecilia Nilsson, Dirigenten Simon Arlasjö samt de två eminenta solisterna Josefin Mindus och Olle Holmgren. Resultatet blev en dramatiserad variant av verket som spelades två gånger, en gång i Oslo och en gång i Stockholm.

Med det tackar Skallsjö Sommarorkester alla som följt oss och kommit på våra konserter under året. Nu samlar vi kraft inför ett spännande 2024.

Tack för en fantastisk jubileumssommar

Tio år efter att orkestern tog sina första stapplande steg var det nu dags för den storslagna jubileumssommaren 2023.

Evolution music festival

Vi rivstartade vår festival på karlsrogården med finbesök från våra vänner Alice och Kristin som utgör folkmusikduon Vågspel.

Sedan fortsatte vi med att i tur och ordning riva av en nostalgisk konsert i Skallsjö kyrka med favoritstycken från tidigare år, spela en barockkonsert tillsammans med vår förre detta dirigent Gustav Wetterbrandt, samt att framföra ett live-musikquiz på rockbaren Backstage i Trollhättan.

Och då hade vi ännu inte nått festivalens klimax, konserten som var vår 100:e konsert genom tiderna. Där briljerade flera av orkesterns musiker i solostycken och publiken fick en försmak av årets turnéprogram. Inte minst uruppförandet av Johan Ulléns “Syldaviska danser”.

Personligen är jag mest spänd på Syldaviska danser. Johans idé om att basera verket på Tin-Tin, och lekfullheten han haft genom sina musikaliska fantasiresor genom Syldavien, är briljant. Det är en perfekt kombo av nytt och gammalt, poppigt och klassiskt, skojigt och seriöst. Precis som Skallsjö Sommarorkester.
— Konstnärlig ledare Carl Vallin inför sommarturnén

Europaturné

Årets turné blev den mest omfattande hittills med konserter runt om i Västra Götalandsregionen, Malmö samt Tyskland och Luxemburg. Konserten i tyska Lich blev speciellt framgångsrik, fullsatta bänkar och ovationer som aldrig ville ta slut. Så här skrev en musikkritiker från den lokala tidningen Giessener Anzeiger (översatt från tyska).

Johan Ullén’s (born 1972) “Zyldavian dances” in three movements brought the next listening pleasure. It was lively and dance-like at first, then dreamy, showcasing great variety. The gently presented “nocturnal serenade” was followed by contrasting, dramatic, and humorous sections. Vallin’s expressive and crystal-clear play on the first violin was remarkable.
They concluded classically with Peter Tchaikovsky’s (1840-1893) explosive Sextet in D minor, “Souvenir de Florence.” The performance sounded lively, engaged, and with excellent transparency. It oscillated between dreamy and wonderfully summery, then light and narrative, occasionally almost graceful. The violins and cellos flew at times, while the ensemble shuddered dramatically. Overall, there was a pleasant, remarkably secure handling of the material, with youthful energy and fidelity to the score. The composer’s dramatic tricks were expertly realized, resulting in a true highlight.
The applause lasted long at the end, rewarding them with two encores, and the world in Lich felt perfectly in harmony.
— Giessener Anzeiger 4/8 2023

Nu laddar vi om inför kommande projekt i höst! Tack till alla som följt oss hittils i år, både live och på våra digitala kanaler. Ni betyder allt för oss!

 

Jubileumsåret 2023

Nu är det äntligen dags att dela med oss av våra storslagna planer för 2023. Vi ser väldigt mycket fram emot alla våra konserter och är oerhört glada över att få möta publiken mer än någonsin förut!

Vårturné och solisttävling

Året inleds med en miniturné i Västra Götaland, med konserter i Göteborg, Borås och Vänersborg. Konserten heter “Skôj- underhållningsmusik genom tiderna” och fokuserar på klassisk musik som är skriven till festliga tillfällen. Divertimento betyder just underhållning och Mozart var en mästare av just den musikformen. Vi kombinerar hans Divertimento i Bb-dur med ett stycke av Bela Bartok med samma titel. Det anspelar på samma lättsamma karaktärer som Mozart etablerade 150 år innan Bartok, men med en twist. Bartoks Divertimento är nämligen skrivet 1939 och man kan höra hur mycket oro, spänning och och förtvivlan som gömmer sig under den glada ytan. Atterbergs Intermezzo skrevs till den festliga invigningen av Patent- och Registreringsverket i Stockholm och är ett verk vi återvänt till flera gånger genom åren. Anna Ljungbergs Absurd i G är nog det absolut skojigaste stycket vi vet, och vi ser fram emot att ni ska få höra det.

tidernas fetaste sommar

Sommaren kommer bli riktigt riktigt häftig! Vi lovar att berätta mer om den väldigt snart, men låt mig fresta med några små guldkorn:

Evolution Music Festivals tredje år kommer att bjuda på ännu en konsert med den prisbelönta folkmusikduon Vågspel, som vi spelade med 2021. Den här gången blir det dessutom helt nyskriven folkmusik, speciellt arrangerad för stråkorkester. Vågspel är inte de enda som gör comeback tillsammans med Skallsjö Sommarorkester i sommar. Till vår traditionsenliga barockkonsert har vi bjudit in en av orkesterns grundare, dirigenten och klarinettisten Gustav Wetterbrandt, till att vara solist. Det är en återförening som vi ser väldigt mycket fram emot. Som en del av EMF kommer vi att spela en konsert i Skallsjö Kyrka som vi kallar “Memory Lane” . Vi kommer att ta med Skallsjöpubliken, som varit med oss i 10 år, på en musikalisk resa där vi spelar vår favoritmusik från åren som gått. Vi bjuder dessutom på en hemlig gäst!

Festivalen avslutas med vår hundrade konsert! Helt otroligt att det blivit så många och vi ser fram emot 100 till!

Turnén går, utöver våra sedvanliga konserter i regionen, hela vägen ut på kontinenten med planerade konserter i Tyskland och Luxemburg. Men först ser vi till att få besöka några av våra favoritställen i västsverige!

But wait, There’s more…

Året är sannerligen inte slut i och med sommaren. Under hösten kommer vi först att vara en del av Vara konserthus 20-årsjubileum där vi kommer medverka på tre konserter. Mer info kommer inom kort.

I oktober spelar vi Brahms Requiem med en konsert i Stockholm och en i Oslo, och begår därmed debut tillsammans med kör. I det här fallet fantastiska Margaretakyrkans Kammarkör och Vokalensemble och dirigenten Simon Arlasjö.

Vi ses, detta blir grymt kul!

Sommarturné 2022: Om programmet

För tionde året på rad ger vi oss ut på sommarturné, och precis som vanligt har vi noggrant valt ut repertoar utifrån ett fåtal principer. Musiken ska vara riktigt rolig för oss att spela, samt intressant och medryckande för er att lyssna på. Dessutom ska den ta både musiker och publik på en varierad resa av högt, lågt, starkt, svagt, skojigt, sorgligt, snabbt, långsamt, skämtsamt och allvarligt. Röda trådar uppstår sällan bortom detta och det är vi helt medvetna om, för våra principer väger i slutändan tyngst. Men nu, med ett färdigt program i handen lyser den så starkt och rött allt känns självklart. Tråden, den röda- “Romantik från vaggan till graven”.

Romantikens fader Ludwig Van Beethoven föddes in i Wienerklassicismen, och blev i sina tidiga tonår kallad “vår näste Mozart”. Efter studier för både Joseph Haydn och Antonio Salieri slog han igenom stort, men inte som någon ny Mozart, utan som Beethoven. I den 14e av hans 16 stråkkvartetter finns bara spår av den gamla tidens musik kvar. Musiken är extrem i sitt ursinne såväl som sin ömsinthet och Beethovens romantiska stil, som en gång hade uppfattats av vissa som vulgär och våldsam, hade vid tiden för 14e kvartettens uruppförande ett år före hans död blivit en influens som ingen tonsättare skulle kunna komma att ignorera på nära 100 år därefter.

Om Beethoven var romantikens fader var en av romantikens söner Felix Mendelssohn. Vid tiden för den 3e stråkkvartetten hade han hunnit bli 29 år gammal och utvecklat en alldeles egen romantisk stil. En stil som under Skallsjö Sommarorkesters snart 10 år som ensemble visat sig passa oss utmärkt. Här kan en annan röd tråd skymtas. Senare blir den uppenbar. Kvartetten är nämligen dedikerad till en viss Joseph Francois Oscar Bernadotte.

Max Bruch står för en annan sida av romantiken, nämligen kopplingen till naturen och folkmusiken. Hans kärlek för enkla och opretentiösa melodier gjorde att han drogs mot folkmusik och vi tror att just dessa enkla melodier, som Bruch har blåst harmoniskt liv i, kan tala direkt till oss alla.

Vår alldeles egna romantiker Elfrida Andrée. Till skillnad från fallen Bruch och Beethoven är Andante Quasi Recitativo (1877) skrivet långt före hennes död (1929). Hon hade dock redan hunnit med att vara domkyrkoorganist i Göteborg i tio år. Hon var Europas första kvinna att inneha det ämbetet och det skulle dröja till 1905 innan hon fick en motsvarighet i Europa, och Sveriges andra kvinnliga domkyrkoorganist tillträdde först på 1980-talet. Stycket vi ska spela är romantiskt i sin essäns och harmonierna tycks ibland vara före sin tid i sitt Hollywoodska trånande.

1899. Beethoven och Mendelssohn hade vilat i jorden i många årtionden, Bruch klamrade sig fast vid sin ungdoms ideal och Elfrida Andrée hade äntligen valts in i Kungliga Musikaliska Akademin för lång och trogen tjänst i romantikens namn. Samtidigt i Wien skrev en 25 år gammal Arnold Schönberg verket som med facit i hand kan ses som vägs ände på vår romantiska resa. Verklärte Nacht fick sitt uruppförande först 1902 och möttes med hård kritik. Man ansåg att dikten som Schönberg hade baserat sitt verk på var alltför vulgär och opassande, då den relativiserar (eller kanske rent av glorifierar) utomäktenskapligt sex. Det för tiden obehagliga temat matchades av för tiden obehagliga harmonier, som knappast gick att kategorisera eller analysera med samma musikteoretiska öron som man kunde analysera Beethoven. Schönberg fick exempelvis kritik för att ha skrivit ackord som “inte finns”. Med dagens öron låter Verklärte Nacht inte särskilt obehaglig eller svår, men verket har förblivit unikt i sitt slag, och i sin stil. Svepande melodier, färgstarka harmonier, passion och lidelse, alla romantikens kännetecken, hörs genom verket, men efter Verklärte Nacht övergav Schönberg de romantiska klangidealen. Ur den fulländning av romantiken som verket symboliserar ska sedan en helt ny musikalisk rörelse födas av Schönberg i form av atonal tolvtonsmusik. Det är dock en historia för ett annat tillfälle. Kanske rent av för en annan sommar.



Stockholms-debuten blev en succé

I söndags hade orkestern sin första konsert i Stockholm någonsin, och också först konserten någonsin tillsammans med blåsare. Som vi njöt av det! Tack till Matteus Församling och till blåsarna och solist Tale Olsson för strålande samarbete! Och tack till alla er som kom och lyssnade! Utan er hade det ju inte blivit något. Konserten spelades in och har ni tur är det något som blir tillgängligt snart..
Glömde du swisha för konserten? Det går bra att göra nu också till 123 648 45 13.

Nu blickar vi framåt mot sommar och festival och turne! Programmet släpps imorgon 7 april.

Nytt år nya projekt!

Det blir konserter i år också!

3 april gör vi debut i Stockholm och spelar i Matteus Kyrka tillsammans med solist Tale Olsson och skådespelaren Mattias Stingsing Larsson.

20-23 juli är det andra upplagan av Evolution Music Festival.

24-31 juli drar vi för 10 året på rad ut på turné, i år runtom i Västra Götalandsregionen.

Programsläpp för festival och turné är 10 mars. Häng med här på hemsidan och på våra sociala medier för att inte missa något.

Hoppas vi ses!

TACK för en fantastisk sommar!

Nu när de flesta orkestermedlemmar och medarbetare hittat hem så har vi bara en sak att säga: TACK till alla er där ute! Tack till alla som har kommit och lyssnat på oss, kikat in på våra streams, hjälpt till med konserterna, lagat mat, tagit bilder, spelat in - alla som har stöttat oss på ett eller annat sätt. Sommarens projekt har nog varit det mäktigaste vi någonsin gjort. Aldrig hade vi trott att det skulle gå att ha en kammarmusikfestival med otrolig repertoar (om vi får säga det själva) OCH sedan ta oss vidare ut på en sommarturné som också har innehållit den mäktigaste repertoaren vi någonsin spelat tillsammans som orkester. Denna sommar har varit historisk för oss.

Det har dessutom varit en riktig frisk fläkt för oss i orkestern, vi har saknat att få spela upp för en publik och nu fick vi äntligen göra det. Och vi vågar säga att vi också har fått göra det för den bästa publiken, både er som varit med hemifrån och er som varit på plats. Utan er hade det inte gått. TACK!

Foto: Adrian Eriksson

Foto: Adrian Eriksson

Sommarturné 2021- Det var inte Igor (Stravinsky)

Vi är tillbaka! Nature is healing, sommaren är här, och Skallsjö Sommarorkester ger sig ut på vägarna igen! Och det var sannerligen inte igår
Vi har byggt upp så mycket energi och lust under det senaste året att vi knappast kommer kunna låta bli att släppa ur oss allt på en gång. I linje med det har vi lagt upp ett av våra mest upphetsande, varierade, passionerade och energifyllda program någonsin. Det blir Brittisk högromantik med solistinslag, Rysk balettmusik och Polsk brutalism. Dessutom kommer vi avslöja det vinnande bidraget i Skallsjö International Composing Competition, samt vandra längs minnenas allé i det allra första stycket som Skallsjö Sommarorkester spelade 2013.

24 JULI: KÖPSTADSÖ

24 JULI: LJUNGSKILE

27 JULI VÄNERSBORG

28 JULI: SKALLSJÖ KYRKA



Program

  • Mendelssohn: Allegro Molto från Stråksymfoni nr 11

  • Edward Elgar: Introduktion & Allegro

  • Maciej Balenkowski: Sinfonietta no 2 “Polonia”

  • Bacewicw: Konsert för stråkar

  • Igor Stravinsky: Apollon Musagete 

Vi hoppas att ni är lika taggade som vi på konsert!

Årets affisch, ritad av Oscar Edin.

Årets affisch, ritad av Oscar Edin.

Evolution Music Festival!

Nu, äntligen, kan Skallsjö Sommarorkester stolt presentera en alldeles ny kammarmusikfestival på Karlsrogården i Vänersborg. Ända sedan orkestern bildades 2013 har vårt mål varit att utveckla den klassiska musiken, och scenerna den spelas på. Vi vill ständigt utmana oss själva och vår publik. Vi vill våga tänka nytt. Den bästa sortens utveckling är organisk och sker inom musiken, likt naturen, när en liten mutation får fäste och utvecklas till något större.

Covid-sommaren 2020 ledde till en muterad variant av vårt sommarprojekt och nu, bara ett år senare, har den vuxit till en kammarmusikfestival som ska leva vidare i många år framöver, och verka som en plattform för utveckling och nytänk. Vi döpte festivalen med processen, utvecklingen och naturen i åtanke. Varmt välkomna till den allra första upplagan av Evolution Music Festival.

TISDAG 20 JULI

F. Mendelssohn: Allegro Molto ur Stråksymfoni nr 11
Folkmusik med Vågspel
G. Taileferre: stråkkvartett

ONSDAG 21 JULI

F. Schubert: Stråkkvartettt Nr.12 "kvartettsats"
J. Sibelius: Voces Intimae
TBA

TORSDAG 22 JULI

H. Biber: Battalia
G. F. Händel: Concerto Grosso no. 2
H. Purcell: Abdelazer Suite

FREDAG 23 JULI

K. Penderecki: Duo Concertante
E. Elgar: Introduktion och Allegro
R. Glière: Oktett

På Karlsrogården finns ingång, toalett och parkering för rullstolsanvändare.

Biljetterna kostar 300 kr och då ingår både mat och musik.
För att boka biljett, maila biljetter@sommarorkester.se och ange hur många biljetter ni vill boka och ett telefonnummer vi kan nå er på eller fyll i formuläret. Betalning sker på plats med jämna kontanter eller Swish.

Varmt välkomna!

LIVESTREAMKONSERT SÖNDAG 21 MARS 18:00

LIVESTREAMKONSERT SÖNDAG 21 MARS 18:00

Vi är nog många som är sugna på att gå på konsert, och kanske ännu fler som är sugna på att gå på fest. De konserter och fester vi har varit vana vid får vi gott vänta på när vi nu stänger in oss i våra små gryt, hållandes i och hållandes ut. Med det sagt så ska vi vara glada över att internet finns, och med det vill Skallsjö Sommarorkester bjuda in till en riktig festkonsert, som kommer innehålla musik som sträcker sig från Bach till Bartók, via Gershwin. Vi snackar i chatten, och njuter av musiken ihop. Under kvällen kommer man dessutom både kunna påverka vad och hur vi ska spela, såväl som vinna alldeles unika priser!

Det blir både sångsolist och instrumentsolist när Skallsjö Sommarorkester försöker skapa något nytt och fräscht samtidigt som vi återbesöker några av våra absoluta favoritstycken genom åren. Vi tänker inte ta betalt från de som har det tufft och vi värnar om att alla som vill får höra musiken. Samtidigt är vi ytterst tacksamma för alla bidrag och rekommenderar 200 kr som biljettpris. Swishnummer med mer kommer finnas tillgängligt i sändningen.

Häng med!